GEBELİKTE GUATR

Bu konuda toplam 1 içerik bulundu.

GEBELİKTE TROİD HORMONU VE İYOT

Tiroid hormonu gebelik ve bebek gelişimi için gerekli bir hormondur. Gebeliğin ilk yarısında bebeğin gelişimi annedeki tiroid hormon düzeylerine bağlıdır. Annedeki tiroid bozuklukları düşük, gelişme geriliği, hipertansif bozukluklar, erken doğum gibi gebelik sonuçlarına yol açabilir ve yenidoğanda düşük IQ riskini arttırır . Gebelik tiroid üretimini belirgin olarak etkilemektedir. Bebeğin tiroid bezi gebeliğin 18- 20. haftasına dek olgunlaşmaz. Bu nedenle fetusun gelişimi plasentadan geçen anneye ait tiroid hormon düzeylerine bağlıdır. Artan tiroid hormon yapımı ve iyodun bebeğe taşınması, böbreklerden artan iyot atılımı nedeni ile gebelikte iyod gereksinimi artar.

Artan tiroid hormon ihtiyacı için sağlıklı bir tiroid bezi olmalı ve diyette yeterince iyod bulunmalıdır.
Düşük iyod alımı ile birlikte perklorat(gübrelerde, patlayıcı üretiminde, içme sularına karışarak) , nitrat (sebzelerde, paketlenmiş koruyucu içeren et ürünlerinde ve içme sularında ) ve tiyosiyanat (sigarada) gibi maddelere maruz kalan gebelerde tiroid fonksiyonları baskılanmaktadır.
Gebelik öncesinde ve gebelik sırasında yeterince iyod alan bir gebede yeterince iyod depolanması vardır. Gebelik sırasında artmış tiroid hormon yapımına kolaylıkla uyum sağlanır ve gebelik boyunca total vücut iyod düzeyi sabit olarak kalır.
Pekiyi ne yapmalı? Gebe kalmadan ve gebelik süresince iyod alımına dikkat etmeli. Gebe kalmayı planlayan tüm kadınlarda gebe kalmadan önce ve tüm gebelerde gebeliğin başlangıcında TSH ölçümü yapılmalı. TSH < 2,5 mIU/ml olmalıdır.
Sağlıklı günlere…


100% PRIVACY
PRIVACY NOTICE
 
Your reason for applying to our Antalya clinic and your personal information will be kept completely confidential within the scope of your legal rights (T.R. Ministry of Health Patient Rights Regulation R.G. 01.08.1998, 23420).
No information about your personal information, illness and treatment is given to other people.