OGTT

Yasal Uyarı | OGTT

Bu web sitesindeki içerikler tamamen  tanıtım ve bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık probleminizin çözümü için doktor muayenesi gerekmektedir.Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Op.Dr. Güray Ünlü sorumlu değildir.

Bu konuda toplam 2 içerik bulundu.

GEBELİK ŞEKERİ TESTİ ZARARLI MI?

Gebelik esnasındaki görülen diabetin %90’ı daha önceden olmayan ve sadece gebelikte gözlenen diabettir.Gebelik şekerinin bebekte yüksek anomali oranı, iri bebeklik, gelişme gerilikleri, su fazlalıkları ya da tam tersi su azlıkları, anne karnında ölüm riskinde artış, gebelik tansiyonu gibi sorunlara yolaçtığı biliniyor. Ayrıca doğumun şekil ve zamanının planlanmasında da önemli.

Bu hastalar, bir sonraki gebeliklerinde % 30-50 tekrar gebelik şekeri oluyor. Eğer gebelik şekerini tespit edersek, diğer gebeliğinden önce fazla kilolarını atması ve gebelik aralarının çok uzun olmamasını öneriyorum örneğin...
Bir başka handikap, bu hastaların % 50’ si 10 yıl içinde diabet hastası oluyor. Yani genel halk sağlığı açısından da önemli.

Bu anlamda gebelik şekeri ve bunun teşhisinde kullanılan gebelik şekeri tarama testi çok önemli.Zaten verilen şeker de günlük hayatta sıkça karşılaştığınız dozda...
Bu testlere hastaları ikna etmek için yıllardır dil döküyoruz ve yaşadıklarımızı sadece biz biliriz herhalde...

Kadın doğum dernekleri, Prof.Dr.Canan Karatay’ın, süreçlerine yeterince katılamadığı bu konuda bu kadar suçlayıcı ve yargılayıcı yaklaşması konusunda uğraşıyordu . Zorlu bir mahkemeleşmenin ardından elde edilen sonucu görünce sizlere de ileteyim istedim...

POLİKİSTİK OVER VE DİABET

POLİKİSTİK OVER VE DİABET

 

Polikistik over çeşitli şekillerde düzensiz adet döngüsü, kıllanmada artış veya erkeklik hormonu seviyesinin yüksekliği ile tanımlanan bir durumdur. 

Polikistik overli hastada bozuk glikoz toleransı, şeker hastalığı ve gebeliklerinde gebelik şekeri riski artmıştır. Bu risk her yaşta fazladır. Şişmanlık  bu riski artırmakla beraber, şişman olmayan hastalarda da şeker hastalığı riski yüksektir.
Polikistik overli hastaların şeker metabolizması kontrolleri, her 1-3 yılda bir değerlendirilmelidir.
Polikistik overi olup, vücut kitle indeksi 25’in üzerinde olan, ailede şeker hastalığı öyküsü olan, zaten anormal glikoz intoleransı tespit edilmiş olan, hipertansiyonu olan kişilerde oral glukoz tolerans testi yapılmalıdır.

Şeker yükleme testleri yaptıramayan hastaların takipleri HbA1c, açlık ve tokluk kan şekeri ile de yapılabilir.
Gebelik planlayan veya kısırlık tedavisine başlayacak polikistik overli kadınlara da oral glukoz tolerans testi  önerilmelidir. Eğer gebelik öncesinde bakılmadıysa, gebeliğin 20. Haftasından önce şeker yükleme testleri önerilmelidir. 

Tüm PKOS’lu kadınların gebeliklerinde 24-28. Gebelik haftalarında şeker yükleme testleri istenmelidir. 

 
100% PRIVACY
PRIVACY NOTICE
 
Your reason for applying to our Antalya clinic and your personal information will be kept completely confidential within the scope of your legal rights (T.R. Ministry of Health Patient Rights Regulation R.G. 01.08.1998, 23420).
No information about your personal information, illness and treatment is given to other people.