SMEAR ALINMASI

Bu konuda toplam 1 içerik bulundu.

SMEAR ALINMASI

 

SMEAR NEDİR ?

Günümüzde kullanılan en sık tarama metodudur.Bir tarama testidir. Serviksden elde edilen hücreler sitolojik olarak incelenmektedir. İlk olarak 1940‘ larda George  Papanicolaou  tarafından kullanılmıştır.  Servikal  sitolojinin  yaygın  olarak  kullanıldığı  ülkelerde serviks kanseri görülme sıklığı önemli derecede  azalmıştır.

SMEAR ALINIRKEN ACIR MI?

Smear alınması esnasında spekulum eğer yeterince nazik takıldıysa herhangi bir ağrı duymuyorsunuz.Rahim ağzı diye nitelendirilen serviksden küçük fırçalar yardımıyla dökülen hücreleri alıyoruz.Sonrasında hafif lekelenme tarzında kanama olabiliyor ama bu da en fazla 1-2 gün sürüyor.

SMEAR ALINMA ŞARTLARI 

İki gün cinsel ilişki yaşamadan gelmeniz ideal olanı. Ayrıca yoğun enfeksiyon varsa bunun tedavisi sonrası alınması , daha iyi sonuç verebilir.Kanamanızın  olmadığı bir anda  almayı tercih ederiz.Fakat bazı hastalıklarda da kanama hep devam ettiği için beklemek bazen gereksiz olur.Vajinal ilaçlar bittikten 1 hafta sonra alınmalıdır .Vajinal muayene ve transvajinal ultrason yapılacaksa muayeneden önce alınmalıdır.Vajinal duş uygulaması yapılmadan gidilmelidir.
Sıvı bazlı sitoloji ler de duyarlılık daha iyidir.Bu yöntemi kullandığımız için, eğer zorunluysak her durumda smear alabiliriz. 
Alınan örnek daha sonra patolojiye  gönderiliyor ve sonuç  yaklaşık 3 günlük süre sonunda çıkıyor.

SMEAR ALINMA SIKLIĞI NE OLMALI ?

Servikal smear alınması 21 yaşından önce, ilk cinsel ilişkiden itibaren 3 yıl içinde başlanmalı. Konvansiyonel smear her  yıl alınabilir.  Sıvı  bazlı  smear  ise  2  yılda  bir alınmalıdır.  30 yaşından  itibaren  risk  faktörü  olmayanlarda  ardışık  3  normal smear sonrası 2-3 yıllık aralarla alınabilir. 
70 yaş sonrası son verilebilir. 
100% PRIVACY
PRIVACY NOTICE
 
Your reason for applying to our Antalya clinic and your personal information will be kept completely confidential within the scope of your legal rights (T.R. Ministry of Health Patient Rights Regulation R.G. 01.08.1998, 23420).
No information about your personal information, illness and treatment is given to other people.