YOKSULLUK

Bu konuda toplam 1 içerik bulundu.

KÖTÜ SOSYOEKONOMİK DURUMUN DÜŞÜK YAPMA ORANLARINA ETKİSİ

Kötü gebelik öykülerinin nedenleri içinde düşük sosyoekonomik düzey diye bahsettiğimiz - genel ve pek üstü açılmayan - bir tanım vardır…
Tüm dünyada insanların yaklaşık % 25 inin ileri düzeyde yoksulluk içinde olduğunu biliniyor. Bu oran Güney Asya ve Afrika ülkelerinde %40-50 düzeyine kadar çıkıyor. Bunun yanında Türkiye’de de 1.250.000 kişi açlık sınırına yakın yaşıyor.
Gelişmekte olan bölgelerde yoksulluk; kötü beslenmeye bağlı zayıflık veya tam tersi obezite, sağlıksız yaşam koşulları, sağlıklı su ve barınma şartlarının olmayışı, sağlıklı sağlık imkanlarına erişmekte güçlük veya en azından kötü ağız hijyeni nedeniyle, kötü gebelik öykülerini ve erken doğum oranını arttırmakta…
Anne kilosunun fazla ya da çok az olması erken doğum yanında tansiyon, şeker hastalığı, doğum sonu kanama, ölü doğum ve anomalilerle alakalı…Folik asit eksikliği bebeklerdeki bazı anomalilerle ilişkili… Folik asit, B vitamini ve demir eksikliğine bağlı anemiler anne ve bebek ölümlerini, düşük doğum ağırlıklı bebek oranını, erken doğum riskini ve çocuk ölümlerini arttırmakta…
Annedeki depresyon da yine kötü gebelik seyri ve doğum sonrası depresyonla ilişkili…
Gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın ve kontrolsüz olan bağımlılık yapıcı madde kullanımı da önemli… Sigara ,alkol ve uyuşturucu madde kullanımı erken doğum, düşük doğum ağırlığı, doğum sonu kanama , anne karnında bebek ölümü ve bebeğin zeka ,algı ve entellektüel düzeyi ile yakın ilişkili…
Sonu güzelliklerle biten gebelerimizden güzel güzel bahsederken, ‘nerden çıktı bu konular ? ’ derseniz, yarına yani seçim gününe ‘doğacak bebeklerimiz adına’ hatırlatma yapmak istedim…