TÜPLERİN BAĞLANMASI

En etkili korunma yöntemlerinden biridir.Laparaskopi ile tüp bağlama veya mini laparatomiyle tüp bağlama yapılabilir.En sık Pomeroy tekniği kullanılmaktadır. Her iki fallop tüpünün mekanik şekilde kapatılarak döllenmenin engellenmesi esasına dayanır.Çiftlerin her ikisinden de rızasına dair imza alıyoruz.Bu imza kesinlikle baskı altında alınmamalıdır

TÜP LİGASYONUNUN ( BAĞLANMASININ ) İYİ YANLARI

Gebeliği engelleyici etkisi hemen başlar, başarısızlık oranı düşüktür (1000’de 1). Kontrasepsiyon sorununu ortadan kaldırır . Cinsel ilişkiyi etkilemez,  adet düzenini etkilemez. Gebelikten neredeyse  %100 korur.
Belirli bir yaştan sonra sorunsuz  ve  güvenli cinsel ilişki isteyen çiftler için uygundur.
Bazen tüp bağlama ile beraber vajen sıkılaştırma operasyonu da tercih ettiğimiz bir ameliyat olur.Bu durumda sağlıklı ve güvenli bir cinsel hayatınız olabilir.
Tüp bağlamayı, hastanın bebek yapmasının yasaklandığı genç hastalarda da yapabiliyoruz.
Cinsel istismara uğraması muhtemel zihinsel engellilerin de tüpleri, sağlık kurulu raporuyla bağlanabilir.

TÜPLERİN BAĞLANMASININ KÖTÜ YANLARI

İşlemden sonraki birkaç gün ağrılıdır.
Gebelik gerçekleşirse ektopik gebelik olma olasılığı kontrasepsiyon kullanmayanlara oranla çok yüksektir . Ameliyatın geri dönüşümü , tüplerin tekrar  açılması zordur.

TÜP BAĞLAMA ÖNCESİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER NELER ?

Geri dönüşsüz bir yöntem olarak bilinmesi gerekir.
Hanımın ve eşinin, ailesini tamamladığından,bir daha asla çocuk istemediğinden emin olması gerekir.Ayrıca yaşayan çocukların ölümle sonuçlanabilecek hastalıklarının olmaması (ilerde tekrar bebek istenebilir) ,eşlerin aralarının iyi olması, ayrılık düşüncelerinin olmaması gerekmektedir.

TÜPLERİN TEKRAR AÇILMASI MÜMKÜN MÜDÜR ?

Tüplerin cerrahi olarak açılması  ihtimalinin olmadığı düşünülür.Eğer tekrar bebek istenecekse tüp bebek yöntemleri gerekir.Tüplerin açılma işlemi mikrocerrahiyle yapılır ve pek de başarılı değildir.Ayrıca dış gebelik riski taşır.

TÜPLERİN BAĞLANMASINI HANGİ DURUMLARDA YAPMAK UYGUN DEĞİLDİR ?

30 yaş altındaki hastaların fikri ileriki yıllarda değişebilir.
Eşiyle resmi nikahı olmayan hanımların da bağlatmak istemesi yanlış olabilir.
Tüpler bağlandıktan sonra hastanın boşanıp yeniden evlenmesi, ikinci eşinden de çocuk istemesiyle sık karşılaşıyoruz.
Hastanın cerrahisinin zor olacağını düşündüğümüz durumlarda tüplerin bağlanması için bir operasyon uygun olmayabilir. Aşırı kilo, aşırı yapışıklık olabileceğini düşündürecek ameliyat geçirenlerde  tüp bağlamayı ikinci sırada düşünebiliriz. 
DİPNOT: Eğer ailenizi tamamladıysanız uygun ve korunma derdini unutacağınız  bir yöntem olabilir.Yine de hayatın ne  getireceği pek belli olmuyor.Kararınızı verirken iyi düşünün!
100% PRIVACY
PRIVACY NOTICE
 
Your reason for applying to our Antalya clinic and your personal information will be kept completely confidential within the scope of your legal rights (T.R. Ministry of Health Patient Rights Regulation R.G. 01.08.1998, 23420).
No information about your personal information, illness and treatment is given to other people.