AİDS

AIDS hastalığı ülkemizde de gün geçtikçe artıyor…Üniversitede son senemdeyken, Türkiye ‘de birkaç tane olan AİDS hastalarından biri, bir gebe hanım benim hastam olmuştu…Yıllarca HIV pozitif hastayla karşılaşmadım. Ama artık son 1-2 yılda, günlük pratiğimde de ortaya çıkmaya başlayan AİDS hastaları.. artık var. 

Son yıllardaki ani yükselişten bahsediyorum..Müthiş bir HIV(+) hasta artışı var.

‘Cinsel yolla geçen hastalıklardan korunmalısınız’ dediğimde yüzüme boş boş bakan bir nesil ..Cinsel ilişkiye giren ama ne gebelikten, ne de cinsel yolla geçen hastalıklardan korunmayı bilmeyen bir nesil.. Tabii AİDS ‘i de bilmeyen..

 

Türkiye ‘de ilk ortaya çıkmaya başladığı yıllarda çoğu kişinin haberdardı, çok etkin tanıtımlar yapılırdı.. fakat son yıllarda bir şekilde varlığı önemsizleşti..Vakaların en çok görüldüğü yaş grubu 25-35 yaş grubu yani ülkemizin genç, üretken ve iş gücü katılımı beklenen kısmı..Bu yanı ise ayrı bir sıkıntı..

 

Virüs kronik bir enfeksiyon hastalığına yol açmakta

 bağışıklık sisteminin baskılanmasına yolaçıyor.

 fırsatçı enfeksiyonlar ile seyrediyor

AIDS tablosuyla ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

HIV enfeksiyonuna yönelik etkin ilaçlara rağmen virüsün insan vücudundan tamamen atılması mümkün değildir.

 

HIV enfeksiyonu; korunmasız her türlü cinsel temas, enjektör paylaşımı, enfekte kan ve kan ürünleri transfüzyonu veya anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle bulaşabilmekte..

 

Çarpıcı istatistikler:

 

2010 yılında HIV pozitif kişi sayısı 539 iken,

2018 yılında bu sayı yedi kat artış göstererek 3719 olmuştur. 

Ülkemizde, ilk vakanın görüldüğü 1985 yılından 10 Kasım 2019 tarihine kadar 22,345 HIV(+) kişi ve 1864 AIDS vakası mevcuttur. Yani toplam sayı 25000 civarıdır.

 

Vakaların % 80’i erkek, % 20’si kadın olup; % 15,5’i yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. 

 

Ülkemizde bulaşma  yolu bildirilen vakalar içerisinde cinsel yol %98, damar içi madde kullanımı yoluyla bulaş %2’dir.

 

 

Cinsel ilişkide ilişkinin ilk başından itibaren prezervatif kullanımı ve şüpheli beraberliklerden kaçınmak..ve bunları genç çocuklarımıza öğretmek çok önemli.

 

Sevgilerimle…

Add new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
100% PRIVACY
PRIVACY NOTICE
 
Your reason for applying to our Antalya clinic and your personal information will be kept completely confidential within the scope of your legal rights (T.R. Ministry of Health Patient Rights Regulation R.G. 01.08.1998, 23420).
No information about your personal information, illness and treatment is given to other people.