İLERİ DÜZEY ULTRASONOGRAFİ

Bu konuda toplam 4 içerik bulundu.

İLERİ DÜZEY ULTRASONOGRAFİ

Değerlendirmede her bölge, hem uzunlamasına hem de yatay kesitlerde taranır.Bu ultrasonografi ile amaç bebekte olası sakatlıkları tespit etmek ve bebekte var olabilecek olası kromozom anomalilerine (Örn; Down sendromu) yönelik belirteçleri tespit etmektir. Tecrübeli ellerde gerçekleştirilecek bu ultrasonografi ile fetüste var olabilecek şu sakatlıklar anne karnında tespit edilebilir:
• Kafa ve kafa içi (beyin) problemleri(örn: beyinin parçalarında eksiklik,kafada sıvı  toplanması , hidrosefali  vs)
• Yüz ve yüze ait sakatlıklar (örn: bebekte göz lensinin olmaması, dudak yarıkları , damak yarıkları, bebekte çene küçüklüğü   vs.)
• Omurga üzerinde yer alabilecek sakatlıklar (örn: belde açıklık, kemiklerde eğrilik veya eksiklik vs.)
• Göğüs ve karın boşluğuna ait sakatlıklar (örn: fıtıklar , akciğer ve karaciğer problemleri, mide-bağırsaklara ait problemler, böbrek ve idrar kesesine ait problemler  vs.)
• El ve ayaklardaki kemik sayıları ve şekil bozukluğu (kol ve ayak kemiklerinde eksiklik, elde ve ayakta içe  dışa dönüklük vs.)
• Bebeğin içinde bulunduğu suya ve plasentaya  ait problemler (suyun azalması  veya  artması, plasentasının anormal yerleşimi vs.)
Bu ölçümler bize bebeğin kilosunu verecek ve gelişimini takip etmede faydalı olacaktır. Bu haftalarda ve ilerleyen gebelik haftasında bebeğin boy ölçümü yapılmamaktadır.“Boy ölçümü’’ diye tabir edilen CRL (baş-popo mesafesi) genellikle  gebeliğin 11-14. haftası arasında yapılır ve bu haftaya özgü bir ölçümdür. Dolayısı ile bu haftadan itibaren bebekte boy yerine  kilo ölçümü yapılır.Boyu da bacak boyuna göre belirli oranlara göre tahmin edilir.

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ

Her  yeni doğan bebekte  bebekte kalp sakatlığı görülme sıklığı yaklaşık 125 doğumda birdir.Bu oran en sık gözlenen doğumsal sakatlıkların kalp sakatlıkları olduğunu  gösterir. Bu sakatlıkların bir kısmı bebek doğduktan sonra bebeğin gelişmesiyle beraber azalırken (VSD gibi), bir kısmı ise ciddi ameliyatlar gerektirir  ve sonucu her zaman çok da yüz güldürücü olmaz.
Kalbin sadece dört  odacık görüntüsü ile doğumda var olabilecek sakatlıkların yaklaşık %30’u tespit edilirken ,ileri düzey fetal ekokardiyografi ile (damar çıkışları,venler, situs, Doppler değerlendirilmesi, kapaklar ve akımlar) bu oran %90-95’lere çıkmaktadır.Uygulamanın başarısı bebeğin haftasına, pozisyonuna ve annenin kilolu olup olmamasına bağlı olarak değişmektedir.
Sıklıkla, risk altındaki gebeliklere (daha önce kalp anomalili bebek doğurmak, ailede doğumsal kalp anomalisi öyküsü bulunması, hamilelikte zararlı ilaç kullanımı vs.) tavsiye edilmekle beraber,her anne adayı da yaptırabilir. Yapılan ultrasonografik incelemenin bebeğe herhangi bir riski yoktur.Yapılan kan testleriyle sakatlıkları atlama olasılığı vardır fakat yapılacak tarama ultrasonu ve fetal eko sakatlıkların yakalanmasında bir nebze de olsa fayda sağlar.Dolayısıyla taramayı kuvvetlendirir.Kalp hastalıklarında bebekte  kromozomal anomali riski de fazladır.Kalp anomalisinin tespitiyle olası kromozomal anomalileri yakalama şansımız da artar.
 
DİPNOT: Gebeliğin 20. haftaları civarında fetal eko yapmak gerekir.Bu haftalarda  gebelik kontrolleri ni geciktirmemek gerekir.

GEBELİK BULANTILARI

Şikayetler günde 6 saatten fazla oluyorsa ve günde 5 kezden fazla kusma oluyorsa  hamilelikte  şiddetli bulantı kusmadan bahsedilir. Gebelikten önce vitamin kullanımı durumunda, bulantıların daha az olduğu görülmüştür.

GEBELİKTE BULANTI NE ZAMAN BAŞLAR, GEBELİKTE BULANTI NE ZAMAN BİTER ?

Hamilelik  bulantıları genelde sabahın erken saatlerinde başlar ve kimi zaman gün içinde de devam eder.Genelde son adet tarihinden 6 hafta sonra görülmeye başlar.Bu sıkıntı veren belirti, yaklaşık 6-12 hafta devam eder.Nadiren adet gecikmesi olur olmaz da bulantının başladığı görülür.

HAMİLELİKTE BULANTI HANGİ DURUMLARDA DAHA ÇOK OLUR ? HAMİLELİKTE BULANTI NEDENLERİ NELERDİR ?

Bu belirtiyi ortaya çıkaran neden tam olarak bilinmemektedir.Kişinin geçmişte menier hastalığı gibi bulantılı hastalıklarının olması, taşıt tutmalarının çok gözlenmiş olması bulantının çok olacağını gösterebilir.Bebeğin proteinlerine annenin aşırı tepki göstermesi ya da annenin yapısal olarak bulantı merkezlerinin çok aktif olması düşünülebilir.
İkiz gebeliklerde daha çok olur.

DİĞER GEBELİKTEKİ BULANTI NEDENLERİ NELERDİR ?

Her zaman için bulantının tek nedeninin gebelik olduğu düşünülmemelidir. Troid hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları,böbrek taşları, gastrointestinal hastalıklar, safra kesesi hastalıkları şikayetleri arttırabilir.
Mide ülserinin mikrobu olarak bilinen hemophılus pylori nin de etken olduğu düşünülür.

HAMİLELİKTEKİ BULANTIDA NELER YAPILMALIDIR ?

Midenin boş kalmaması için sık ve az yiyecek yenmelidir. Bulantıları arttıran  kokular ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Bulantıyı tetikleyen nedenlerden uzak kalmaya ,bulantıların hafiflediği anlarda  başka yiyecekler tüketmeyi denemeye çalışmalısınız.
Çok yağlı yiyecekler, fazla sulu yemekler, ağır kokulu baharatlar, lahana, karnıbahar, et, kavrulmuş soğan kokuları, gebelik bulantı ve kusmasını  tetikler. Zaten hassas olan gebeyi pişerken kokusu ile uyaran yiyecekler ya başka yerde pişirilmeli, ya da bunların yerine uygun yiyecekler  kullanılmalıdır. Örneğin et yerine balık, tavuk, hindi eti tüketilebilir.
Limon ,yoğurt eklemek yemeklerin yenmesini kolaylaştırır.Limon hem C vitamini olarak hem de rahatlatıcı olarak kullanılabilir.
Genelde hamilelikte sabah bulantıları çok olur.Sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir, bir iki grisini, tuzlu hafif pastalar kullanılabilir.
Sıvı yiyecekleri az tüketmeye ve yemek sonrası bir süre dinlenmeye özen gösterilirse problemler azalabilir. Az ve sık beslenmek  yararlıdır.
Kuru ve yumuşak gıdalar, proteinden zengin gıdalar tercih edilebilir.
Proteinden zengin gıdaların bulantıları kesmekte yağ ve nişastalı besinlere göre daha etkili olduğu bilinir.
Baharatlı,yağlı ve asitli gıdalardan uzak durulmalıdır.
Tedavide hastaneye yatış gerekli olabilir.Gebelik bulantılarında serum tedavileriyle ve bazı zarar vermeyen ilaçlarla gebe desteklenebilir.

HAMİLELİKTEKİ BULANTILARDA PSİKOLOJİK DESTEK YAPILMALI MI?

Bulantıların ikinci ve daha sonraki gebeliklerde daha az olduğu bilinir.Anne ikinci gebelikte daha meşguldür,gebeliği bir kez tatmış ve kendinden daha emindir, ilk gebeliğe nazaran daha az gergindir.Dolayısıyla  hamilelik bulantılarında psikolojik nedenlerin  de etkili olabileceği bilinir.Hastaya işlerinde biraz destek olmak, moral vermek, gebenin bulunduğu ortamdan çıkarak eş dost sohbetlerine katılması iyi olur.
DİPNOT: Her gebeliğinizde muhakkak bulantı beklentisi içinde olmayın.Mümkün olduğunca gebeliği unutmaya çalışarak günlük hayatınıza devam edin. Hakikaten bulantılar kimi zaman yıpratıcı olabiliyor.Kendinize eziyet etmenizin gereği yok, bu konuda kullanılan güzel ilaçlarımız var.Hastaneye yatış 2-3 günlüğüne de olsa iyi olabilir. Özellikle ilk gebeliğinizse hastaneye yatış fikrine sıcak bakmayabilirsiniz, ama genelde tedaviyle,  ilk günde bile solan renginiz düzeliverir, çekinmeyin.

GEBELİĞİN ERKEN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Adet kanamalarının kesilmesi,lekelenme tarzında kanama veya  adet kanamalarının az olması
  • kusmanın eşlik ettiği veya etmediği bulantı
  • sık idrara çıkma
  • yorgunluk
  • bebek hareketlerinin hissedilmesi (gaz hareketleri gibi hafif de olsa) 
  • memede şişlikler
  • vajen ve dış genital organlarda renkte koyulaşma
  • genel cilt renginde koyulaşma,sivilcelenme,hafif kıllanma
  • kadının kendini psikolojik olarak gebe hissetmesi 
Bu durumlarda hiç olmazsa idrarda gebelik testi yaptırmanız ya da bize gelip, bu müjdeyi bizim vermemizi sağlamanız gerekiyor… 

SAKATLIK TARAMA TESTLERİ

ERKEN TARAMALAR NELERDİR ?

Gebeliğin 11-14 hafta arasındaki döneminde ense kalınlığına bakılabilir.Bu bebeğin ensesinde omurga kemiği ile üzerindeki cilt arasında gözlenen saydamlık ölçümüdür.Bu boşluk ne kadar genişse trizomi riski o kadar artar.Ense kalınlığı, PAPP-A ve serbest beta-hCG ile birleştirildiğinde doğruluk oranları %85 lere çıkmaktadır.
Üçlü tarama testi diye bilinen testte ise doğruluk oranı % 70 lerdedir.
Dörtlü tarama testi denen test ile yakalanma oranı %81 lere çıkar.
İkili ve dörtlü tarama testinin beraber kullanılmasıyla % 5 lik yanılma payıyla %95 lere kadar trizomiyi yakalama şansı olur.
Bu testlerin yapılması hastanın uygun zamanlarda testlere gelmesi, ultrasonografiyi güçleştirecek şartların olmaması ve laboratuar şartlarının uygunluğuyla mümkündür.Bu testlerin hepsi kan ve ultrason eşliğinde yapılan testler olup bebeğe ve anneye zarar vermemektedir.
DİPNOT: Gebelikteki sakatlık testleri  ve sakatlık ultrason taramaları ilk 20 haftaya kadar sürüyor.Bu evrelere kadar bizleri sık ziyaret etmeniz iyi olur
100% БЕЗОПАСНОСТЬ
УВЕДОМЛЕНИЕ О КОНФИДЕНЦИАЛЬНОСТИ
 
Причина вашего обращения в нашу клинику в Анталии и ваша личная информация будут храниться в полной конфиденциальности в рамках ваших законных прав (Положение о правах пациентов Министерства здравоохранения ТР от 01.08.1998, 23420).
Никакая информация о ваших личных данных, болезни и лечении не передается другим людям.