NORMAL DOĞUM

Bu konuda toplam 3 içerik bulundu.

DOĞUM

KİMLER NORMAL DOĞUM YAPABİLİR ?

  • -Gebelikte ve doğum anında  fazlaca komplike eden ciddi sıkıntılarınız olmamışsa ,
  • -Bebeğiniz çok iri değilse(genelde ilk doğum için üst sınır 4000 gr dır),
  • -Bebek 1500 gr dan düşük değilse
  • -Kemik yapınız dar değilse,
  • -Bebek uygun pozisyonla geliyorsa,
  • -Bebekte kalp atımlarında düşme yoksa
  • -Bebeğin inişi ve rahim ağzının açılması uygun hızda  gidiyorsa normal doğurabilirsiniz.

NORMAL DOĞUM HAKKINDA

Unutmayın ! Normal doğum, insanlığın  neslinin devam ettiği  ve aslında çoğunlukla  kendiliğinden bile gerçekleşebilen bir olay…
Eğer  bebeğin ve sizin sağlığınız elverişli olur da, olgunlaşma süreci denen rahim ağzının olgunlaştığı dönemi beklerseniz ve normal doğum için  şartlarınız  da uygunsa gayet güzel ve kolay  doğum yapmanız    mümkün olabilir.Yine de doğumun dinamik ve bazen değişken bir süreç olduğu bilinmelidir. Bu süreci iyi bilen  ve gelişebilecek sıkıntıları öncesinden sezen bir hekime ihtiyacınız var.

DOĞUMA GİDERKEN HAZIRLIKLARIMIZ NELER OLMALI?

Elinizde gebelik takiplerinizle ilgili dosyanız olsa iyi olur.Doğum hazırlıklarınız ve doğum bavulunuz  yanınızda bulunmalı.Bu hazırlıklarınıza işini iyi bilen bir bebe mağazası da yardımcı olabilir.Artık internet ortamında da güzel ve sağlıklı ürünler bulabiliyoruz.Yine de:
  • -3 takım iç zıbınlığı da olan bebek takımı(bebeğin doğum sonrası ilk giydiği kıyafet ıslaklığını emer ve hafifçe ıslanabilir,değiştirilmesi gerekebilir)
  • -Mevsime göre ince veya kalın bir battaniye ( bebeklerin ısı kaybı çoktur ve ilk etapda sıkıca örtülmesi gerekebilir.)
  • -Kumaş mendil(bebeklerde ilk  3 günde köpüklü salya çok gelebilir.Bunu silmek için kullanırsınız)
  • -Islak mendil
  • -Bebek bezi  çoğunlukla hastaneler tarafından karşılanmaz.Kendinize hasta bezi ve yatak koruyucu almanıza gerek yoktur.Artık hastanelerde hemşirelik bakımı esnasında bu tür malzemeler veriliyor.
  • -Terlik ,soket çorap ( doğum esnasında üşüyebilirsiniz )
  • - 2 takım uzun,önü düğmeli(rahat emzirebilmeniz için) gecelik
  • -İsterseniz kendinize özel bardak,tabak,çatal,kaşık vs.
  • -İsterseniz biraz makyaj malzemesi(doğum sonrası soluk ve yorgun gözükürsünüz )
  • -Fotoğraf makinası, kameranız
  • -Her ihtimale karşın küçük boy biberon ve güvenilir bir mamanın yenidoğanlar için olan formu
  • -Silikon meme başlıkları (gereksinim olursa da alınabilir)
  • -İsterseniz ikram için çikolatanız
  • -Kırmızı taç ya da bandınız 

DOĞUM HAZIRLIKLARI NE ZAMAN BAŞLAMALI ?

Bebek alışverişi kendimize yaptığımız alışverişten bile daha keyifli. Bu yüzden alışverişe ilk aylardan başlayan hastalarımız var. Nadir de olsa çok erken tahminlerimizde bebek cinsiyetinde yanılabiliyoruz.Bazen gebeliklerde olumsuzluklar olabiliyor sakatlıklar gibi. Dolayısıyla bu tür hazırlıklar anneyi daha da yıpratıyor.En iyisi hazırlıklarımıza 6. Ayda başlayıp 7. Ayda artık bavulumuzun hazır olması. 

NORMAL DOĞUM NASIL YAPILIR ?

Doğum eğer ilk doğumsa ikinci,üçüncü doğumdan daha uzun süreceği bir gerçek.Hem de ilk doğumda daha genç ve tecrübesiz oluyorsunuz.Doğumda size yardımcı olabilecek hiç olmazsa sırtınızı ovuşturacak, güvendiğiniz ve sakin bir hanımın olması işimizi kolaylaştırabiliyor.
Rahim kramplarınızı düzenlemek ve arttırmak için destekleyici sancı takabiliyoruz.Rahim ağzınızı açan gevşetici ilaçlar uyguluyoruz.Zaman zaman bebeğin kalp atışlarını dinliyoruz.Eğer dışkı kanalınız doluysa ve bazen doğum ağrılarını arttırmak için lavman yapabiliyoruz.Açılmanızı ve bebeğin inişini takip ediyoruz. Eğer doğum sürecinden önce kemik yapınızın  nasıl olduğuna ve bebekle uyumuna bakmışsak genelde açılmanız ve iniş zaten sorunsuz oluyor.Kimi zaman bebeğin çatıya yanlış girişleri olabiliyor.Bu durumda beklemek, dinlendirmek, tekrar sancı uygulamaları gerekebiliyor.

EPİZYO NEDİR ?

Epizyo doğumu kolaylaştırmak için genelde vajenin sağ tarafına yaptığımız 4-5 cm derinliğinde bir kesidir.Doğumda  vajenin kesilmesi sırasında lokal anestezi ile uyuşturduğumuz için ağrı hissetmezsiniz.Doğum sonrası tekrar vajen kaslarını karşılıklı getirir, epizyoyu dikeriz.Epizyo dikişinde estetik dikiş kullanabiliriz.Estetik dikiş yapılmasa bile vajende ciddi bir iz kalmamaktadır.iyileşme sonrasında düzgün dikilen dikişlerde  vajenin sıkılığında çok fazla değişiklik olmaz.

DOĞUMDA VAJENİ KESMEK ZORUNDA MIYIZ ?

Her zaman epizyo yapmak zorunda değiliz.Yine, bu konuda da annenin doğum sürecine uyumu ve ıkınması ,bebeğin çok iri olmaması çok önemli.Az önce bahsettiğim gibi, olgunlaşma dediğimiz yumuşama dönemini yaşamışsanız, vajen de bu etkiden faydalanır ve esner.
Eğer ciddi yırtıklar oluşmayacağına ve bebeğin zorlanmayacağına inanıyorsak kesi yapmamız gerekmeyebiliyor.Zaten epizyoyu ikinci doğumlarınızda nadiren açmak gerekiyor.
Epizyo kullanılmadığında, pelvik taban kaslarının daha kuvvetli kalabileceğini düşünen ekoller de var.Ama ıkınmada güçlük olursa bebeğin çıkışının uzaması ve kalp atışlarının düşmesi istenen bir durum değil.Yani gerekli olursa doğumda  epizyo açılması uygundur.

DOĞUM KESİSİ BAKIMI

Eğer dikişleriniz düzgün atılmışsa doğum sonrası epizyo bakımı için  özel bir uğraşı gerekmez.Bu bölgelerin savunma sisteminin, diğer bölgelerimize göre daha iyi olduğu ve daha hızlı iyileştiği bilinir.Bu yüzden özel bir perine bakımı gerekmeyebilir.Temiz ve kuru bırakmanız genelde yeter.Bu dikişler emilen iplerle atıldığı için epizyonun dikişlerinin alınması gereksizdir.Dikiş alanınızı suyla yıkayabilirsiniz fakat sonrasında muhakkak kurulamalısınız.
Bebeğinde sarılık olması gibi  problemlerle hastanede  yatışın devam ettiği annelerde, bakım biraz daha önemli.Bu durumda  antiseptik sıvılarla 1 hafta kadar pansuman iyi olacaktır.

DOĞUM SONRASI İLAÇLAR

Doğum sonrası reçeteniz muhakkak olur.Bu reçetede ağrı kesiciler, demir ilaçları bazen antibiyotik bulunur.Bu ilaçları kullanmaktan çekinmemelisiniz.Doğum sonrası kullanılan ilaçlar süte az geçen ya da geçmeyen ve sütünüze geçse bile bebeğe zarar vermeyen ilaçlardan seçilir. Doğum sonrası demir ilacı kullanımı  özellikle ilk 3 ayda gereklidir.

DOĞUM SONRASI AKINTI 

Doğumdan  sonra akıntı  40 gün kadar sürer. Lochıa (loşi) denen, hafif mayalı kokulu bir akıntı gelir.Bu akıntı ilk etapta kanlı gelir ama 4-5 gün sonra rengi giderek açılır.Bu akıntı giderek yoğun kanamalı hale gelirse önemlidir.

DOĞUMDAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Doğum sonrası ateş, doğum sonrası parçalı kanamalar, doğum sonrası yoğun kanamalar, yara yerinde şişme ve akıntılar, doğum sonrası göğüs ağrıları, doğum sonrası nefes darlıkları, aşırı halsizlik ve yorgunluklar, aşırı ve giderek artan ağrılarınızın olması, gaz ve dışkı çıkarmada güçlükleriniz varsa, bulantı ve kusmalarınız oluyorsa doğumunuzu gerçekleştiren doktorunuzla görüşmelisiniz.

DOĞUM SONRASI MEME BAKIMI 

Doğumdan sonra meme ucu bakımınız önemlidir.Memenizi kaynamış soğumuş suya batırılmış gazlı bez veya temiz pamukla sildikten sonra önerilen kreminizi sürün.Krem günde en az 3-4 kere sürülmelidir.Kremlerin çoğunda bebek emmeden önce kremi silmek gerekir.Son yıllarda silmeye gerek duymadan kullanılacak kremler de mevcut.Meme ucu çatlamalarından korunmak için geçici olarak silikon meme başlıkları kullanabilirsiniz.
Doğumdan önce meme ucu bakımı iyi olabilir.Son 1 ayda meme ucu bakımı sağlayan kremleri de hazırlık olarak sürebilirsiniz.

DOĞUMDAN SONRA KORSE GİYMEK GEREKLİ Mİ ?

Yaklaşık 10 gün sonra uygun sıkı bir korse giymeye başlayabilirsiniz.Özel medikal bir korse olmasına gerek yoktur, içgiyim mağazalarından alacağınız bir korse de işi görür.Böylece göbek bölgenizde daha çabuk bir toparlanma olur.

DOĞUMDAN SONRA CİNSEL HAYAT

Doğum sonrasındaki ilk ilişki 40 günlük lohusalık dönemi sonrasında olmalıdır.Doğum sonrası gelen akıntı nız zaten 40 gün kadar devam edecektir.Hormonal yapınız nedeniyle ilk ilişkiler ağrılı olabilir.Prolaktin ( süt hormonu )  nedeniyle cinsel isteksizlik ve kuruluk olabilir.Vajen duvarı ince ve travmaya açıktır.Doğum sonrası ağrılı cinsel ilişkiniz devam ederse bu konuda size ilaç desteği verebiliriz.

DOĞUMDAN SONRA GEBELİKTEN KORUNMA

40 gün dolduktan sonra gebelikten korunmalısınız.Süt koruması denen durum 36-40 gün kadar sürer.Doğum sonrası spiral kullanımı ya da sadece progesteron içeren yöntemlerin kullanımı uygun olabilir.

DOĞUM SONRASI HAYAT 

Doğum sonrası genelde ertesi gün taburculuğa hazır olursunuz.
Artık sorumlulukları yoğun bir anne olarak yeni  hayatınıza başlıyorsunuz.Doğuma bağlı yorgunluk ve halsizliklerinizin yanında bebeğe ait sorumluluklarınız da var.Uykusuz geceler sizi bekliyor.Fakat bu süreç giderek keyfi artacak bir süreç olacak.Bebeğinizle beraber siz de büyüyecek ve olgunlaşacaksınız.
Evinizde sizi ve bebeği bekleyen yakınlarınız  bolca olacak.Bu ziyaretler esnasında fazla yorulmamanız iyi olur.Bebek uyuduğunda siz de uyuyun.Uyku en güzel süt getirici yoldur.
Normal doğum sonrası ağır yük kaldırmanızda sakınca yoktur.Evinizde olabildiğince hareketli olun.Normal doğum yaptıysanız aktif spora 2. Ayda başlayabilirsiniz.
DİPNOT: Normal doğum; gebelik süreci bilinen, takipli, sakin yapıda olan , kemik yapısı düzgün değerlendirilmiş bir hanım için iyi bir yöntemdir.

SEZERYAN

SEZERYAN NEDENLERİ NELERDİR ? 

  • -Geçirilmiş sezeryan öyküsü,
  • -Bebekte stress gelişmesi,
  • -Kemik çatının darlıkları,
  • -İri bebek ,
  • -Yeterli açıklık ve inişin olmaması,
  • -İkiz gebelikte ilk bebekte makat geliş,
  • -Ayak geliş,yan,el ve omuz geliş,
  • -Kordon sarkmaları,
  • -Plasentanın erken ayrılması,
  • -Plasentanın önde olması,
  • -Ağrıların verilen suni sancılara rağmen başlamaması,
  • -Tedavi sonucu oluşan bebeklerde sezeryan yapmak isteyebiliriz.

SEZERYAN HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

Sezeryanın kadını bir anlamda sakatlayacağı gibi bir anlayış ne yazıkki toplumumuzda vardır fakat bu düşünce yanlıştır.İyi yapılmış bir sezeryanda ileriki yıllarda doğurganlıkta ciddi bir değişiklik olmaz.3 kez sezeryana izin verilir.Artık daha uzun sürede emilen dikişler kullandığımız için rahim çok güzel iyileşmekte.Tabiî ki önermiyorum ama ülkemizde 6-7  kez sezeryanla  doğum yapan kadın olduğunu biliyorum.İyi bir cerrahiyle pekçok sorunun üstesinden gelinir.
Sezeryan sonrası ağrıların kalması ancak yapışıklıklar çok olursa gelişir.Bu tür yapışıklıklar da yine iyi cerrahiyle azaltılabilir.

SEZERYANDA KULLANILAN ANESTEZİ TÜRLERİ NELERDİR ? 

Genel ve spinal anestezi ile yapıyoruz.
Spinal anestezinin yaygınlaşmasından sonra hastalarımız daha da rahatladı.
  • -Artık daha çabuk ayağa kalkıyorlar,
  • -Gazları daha az oluyor,
  • -Ameliyat sonrası ağrılar daha az oluyor,
  • -Genel anesteziden uyanırken görülen bulantı kusmalar  olmuyor,
  • -Ameliyat sonrası kas ağrıları daha az oluyor,
  • -Doğum esnasında bebeğinizin sesini duyuyor ve iletişime daha çabuk geçiyorsunuz.

SEZERYAN ÖNCESİ HAZIRLIK 

Sezeryan öncesinde açlık süresi en az 6-8 saat olmalıdır. Ama tabii ki acilen aldığımız durumlarda bazen tok oluyorsunuz, bunun için de bazı önlemlerimiz oluyor. Tok olduğunuzda genel anestezi yerine spinal anesteziyi tercih ediyoruz.
Doğum ağrısının nasıl olduğunu doktorunuzdan öğrenmeniz ve ağrının hafifçe başladığı zamanlarda  hafif yiyecekler yemeniz iyi olur.
Spinal anestezi vereceksek sezeryan öncesinde bir miktar serum veriyoruz.

SEZERYAN DOĞUM NASIL OLUYOR ?

Ameliyatlarımız yaklaşık 15-20 dakika sürüyor, zaten yaklaşık  1 dakikada bebeğimizi çıkarıyorum.Hele bir de spinal ile anestezi yapmışsak yaklaşık 40 dakika sonra yatağınıza gülerek varıyorsunuz.

SEZERYANDAN SONRA

Genelde 1 gün sonra taburcu ediyorum.Ama eğer anne hastanede yatmak isterse, evi şehir dışındaysa, bebek bakımını yapamayacaksa, bebek iyi emmiyorsa, tansiyon ve şeker gibi genel hastalıkları varsa  birkaç gün daha yatırabiliyoruz.

SEZERYAN DİKİŞLERİ

Cilt dikişlerimiz estetik atılıyor.Sezeryan kesisi teorik olarak 24 saat sonra epitelizasyon yani cildin üst tabakasını örme işlemini tamamlar.Yani artık mikroplardan korunur hale gelir.Dolayısıyla ameliyat sonrası en fazla 2-3 gün sezeryan kesisine  pansuman  yeterlidir. 
Fakat eğer kiloluysanız ve cildiniz ameliyat bölgesinde katlanma yapıyorsa biraz daha dikkat etmeniz gerekir.Yine eğer diabetikseniz, savunma sisteminizi bozan hastalıklarınız varsa biraz daha uzun süre sezeryan dikişine pansuman yapmanız gerekir.Cildin katlanması durumunda, dikişin üzerine teri Sezeyan dikişiniz genelde emilen dikişlerle olur.Eğer aldırmanız gereken dikişiniz varsa  7.günde aldırabilirsiniz.

SEZERYAN SONRASI KULLANILACAK İLAÇLAR

Sezeryan sonrası reçeteniz muhakkak olur.Bu reçetede ağrı kesiciler, demir ilaçları bazen antibiyotik bulunur.Bu ilaçları kullanmaktan çekinmemelisiniz.Verilecek ilaçlar süte az geçen veya geçmeyen ,süte geçse bile bebeğe zarar vermeyen ilaçlar olacaktır.Özellikle ağrı kesicinizi önerilen dozda almanız gerekir.Ağrınız oldukça ayağa kalkmanız ve gündelik hayata katılmanız gecikecektir.Eğer ağrınız çok olursa sütünüz de etkilenecektir.

SEZERYAN SONRASI HAYAT 

Doğum sonrası genelde ertesi gün taburculuğa hazır olursunuz.
Artık sorumlulukları yoğun bir anne olarak yeni  hayatınıza başlıyorsunuz.Doğuma bağlı yorgunluk ve halsizliklerinizin yanında bebeğe ait sorumluluklarınız da var.Uykusuz geceler sizi bekliyor.Fakat bu süreç giderek keyfi artacak bir süreç olacak.Bebeğinizle beraber siz de büyüyecek ve olgunlaşacaksınız.
Evinizde sizi ve bebeği bekleyen yakınlarınız  bolca olacak.Bu ziyaretler esnasında fazla yorulmamanız iyi olur.Bebek uyuduğunda siz de uyuyun.Uyku en güzel süt getirici yoldur.Sezeryanla doğum sonrası, çocuk bakımından anlayan bir hanımın ilk haftalarda size yardımcı olması  iyi olacaktır.

SEZERYAN SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sezeryan sonrası ateş, sezeryan sonrası yoğun kanamalar,sezeryan dikişinde  şişme ve akıntılar, göğüs ağrıları, nefes darlıkları, aşırı halsizlik ve yorgunluklar, aşırı ve giderek artan ağrılarınızın olması, gaz ve dışkı çıkarmada güçlükleriniz varsa, bulantı ve kusmalarınız varsa ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuzla görüşmelisiniz.
Sezeryandan 5-6 gün sonra genel kontrolünüz iyi olur.Bu kontrolünüzde bebeğimizi de getirirseniz bebekle ilgili sarılık,emme problemleri gibi konuları da konuşabiliriz.
2 ay ağır yük kaldırmamanız gerekir.Evinizde de sık sık ayağa kalkarak hareket edin. Aktif karın egzersizlerine 6. Ayda başlayabilirsiniz.

EMZİRMEDE MEME UCU BAKIMI

Meme ucu bakımınız önemlidir.Memenizi kaynamış soğumuş suya batırılmış gazlı bez veya temiz pamukla sildikten sonra önerilen kreminizi sürün.Krem günde en az 3-4 kere sürülmelidir.Kremlerin çoğunda bebek emmeden önce kremi silmek gerekir.Son yıllarda silmeye gerek duymadan kullanılacak kremler de mevcut.Meme ucu çatlamalarından korunmak için geçici olarak silikon meme başlıkları kullanabilirsiniz.Doğumdan 1 ay öncesinde meme ucu çatlamasına karşı kremler kullanabilirsiniz.

SEZERYAN SONRASI KORSE GİYİMİ 

Yaklaşık 10 gün sonra uygun sıkı bir korse giymeye başlayabilirsiniz.Özel medikal bir korse olmasına gerek yoktur, içgiyim mağazalarından alacağınız bir korse de işi görür.Böylece göbek bölgenizde daha çabuk bir toparlanma olur.

SEZERYANDAN SONRA GEBELİKTEN KORUNMA

40 gün dolduktan sonra gebelikten korunmalısınız.Süt koruması denen durum 36-40 gün kadar sürer.Lohusalık denilen 40 günlük süreyi bitirdikten sonra uygun bir korunma yöntemini muhakkak bulmalıyız.Öncelikli olarak spiral ve  sadece progesteron içeren doğum kontrol yöntemleri uygun olacaktır.

DİPNOT: Doğum gibi özel ve güzel bir anda en önemlisi, iyi anılarla sizi evinize uğurlamamızdır.Sezeryan ya da normal doğum;  size hangisi uygunsa bunun uygulanması gerekli.Hekiminiz güvendiğiniz bir hekimse doğum şekliyle ilgili ısrarda bulunmamanız iyi olur.O size gerekli en iyi yolu önerecektir.

En önemlisi bebeğinize sağlıcakla sarılmanızdır…

NORMAL DOĞUM

KİMLER NORMAL DOĞUM YAPABİLİR ?

  • -Gebelikte ve doğum anında  fazlaca komplike eden ciddi sıkıntılarınız olmamışsa ,
  • -Bebeğiniz çok iri değilse(genelde ilk doğum için üst sınır 4000 gr dır),
  • -Bebek 1500 gr dan düşük değilse
  • -Kemik yapınız dar değilse,
  • -Bebek uygun pozisyonla geliyorsa,
  • -Bebekte kalp atımlarında düşme yoksa
  • -Bebeğin inişi ve rahim ağzının açılması uygun hızda  gidiyorsa normal doğurabilirsiniz.

NORMAL DOĞUM HAKKINDA

Unutmayın ! Normal doğum, insanlığın  neslinin devam ettiği  ve aslında çoğunlukla  kendiliğinden bile gerçekleşebilen bir olay…
Eğer  bebeğin ve sizin sağlığınız elverişli olur da, olgunlaşma süreci denen rahim ağzının olgunlaştığı dönemi beklerseniz ve normal doğum için  şartlarınız  da uygunsa gayet güzel ve kolay  doğum yapmanız    mümkün olabilir.Yine de doğumun dinamik ve bazen değişken bir süreç olduğu bilinmelidir. Bu süreci iyi bilen  ve gelişebilecek sıkıntıları öncesinden sezen bir hekime ihtiyacınız var.

DOĞUMA GİDERKEN HAZIRLIKLARIMIZ NELER OLMALI?

Elinizde gebelik takiplerinizle ilgili dosyanız olsa iyi olur.Doğum hazırlıklarınız ve doğum bavulunuz  yanınızda bulunmalı.Bu hazırlıklarınıza işini iyi bilen bir bebe mağazası da yardımcı olabilir.Artık internet ortamında da güzel ve sağlıklı ürünler bulabiliyoruz.Yine de:
  • -3 takım iç zıbınlığı da olan bebek takımı(bebeğin doğum sonrası ilk giydiği kıyafet ıslaklığını emer ve hafifçe ıslanabilir,değiştirilmesi gerekebilir)
  • -Mevsime göre ince veya kalın bir battaniye ( bebeklerin ısı kaybı çoktur ve ilk etapda sıkıca örtülmesi gerekebilir.)
  • -Kumaş mendil(bebeklerde ilk  3 günde köpüklü salya çok gelebilir.Bunu silmek için kullanırsınız)
  • -Islak mendil
  • -Bebek bezi  çoğunlukla hastaneler tarafından karşılanmaz.Kendinize hasta bezi ve yatak koruyucu almanıza gerek yoktur.Artık hastanelerde hemşirelik bakımı esnasında bu tür malzemeler veriliyor.
  • -Terlik ,soket çorap ( doğum esnasında üşüyebilirsiniz )
  • - 2 takım uzun,önü düğmeli(rahat emzirebilmeniz için) gecelik
  • -İsterseniz kendinize özel bardak,tabak,çatal,kaşık vs.
  • -İsterseniz biraz makyaj malzemesi(doğum sonrası soluk ve yorgun gözükürsünüz )
  • -Fotoğraf makinası, kameranız
  • -Her ihtimale karşın küçük boy biberon ve güvenilir bir mamanın yenidoğanlar için olan formu
  • -Silikon meme başlıkları (gereksinim olursa da alınabilir)
  • -İsterseniz ikram için çikolatanız
  • -Kırmızı taç ya da bandınız 

DOĞUM HAZIRLIKLARI NE ZAMAN BAŞLAMALI ?

Bebek alışverişi kendimize yaptığımız alışverişten bile daha keyifli. Bu yüzden alışverişe ilk aylardan başlayan hastalarımız var. Nadir de olsa çok erken tahminlerimizde bebek cinsiyetinde yanılabiliyoruz.Bazen gebeliklerde olumsuzluklar olabiliyor sakatlıklar gibi. Dolayısıyla bu tür hazırlıklar anneyi daha da yıpratıyor.En iyisi hazırlıklarımıza 6. Ayda başlayıp 7. Ayda artık bavulumuzun hazır olması. 

NORMAL DOĞUM NASIL YAPILIR ?

Doğum eğer ilk doğumsa ikinci,üçüncü doğumdan daha uzun süreceği bir gerçek.Hem de ilk doğumda daha genç ve tecrübesiz oluyorsunuz.Doğumda size yardımcı olabilecek hiç olmazsa sırtınızı ovuşturacak, güvendiğiniz ve sakin bir hanımın olması işimizi kolaylaştırabiliyor.
Rahim kramplarınızı düzenlemek ve arttırmak için destekleyici sancı takabiliyoruz.Rahim ağzınızı açan gevşetici ilaçlar uyguluyoruz.Zaman zaman bebeğin kalp atışlarını dinliyoruz.Eğer dışkı kanalınız doluysa ve bazen doğum ağrılarını arttırmak için lavman yapabiliyoruz.Açılmanızı ve bebeğin inişini takip ediyoruz. Eğer doğum sürecinden önce kemik yapınızın  nasıl olduğuna ve bebekle uyumuna bakmışsak genelde açılmanız ve iniş zaten sorunsuz oluyor.Kimi zaman bebeğin çatıya yanlış girişleri olabiliyor.Bu durumda beklemek, dinlendirmek, tekrar sancı uygulamaları gerekebiliyor.

EPİZYO NEDİR ?

Epizyo doğumu kolaylaştırmak için genelde vajenin sağ tarafına yaptığımız 4-5 cm derinliğinde bir kesidir.Doğumda  vajenin kesilmesi sırasında lokal anestezi ile uyuşturduğumuz için ağrı hissetmezsiniz.Doğum sonrası tekrar vajen kaslarını karşılıklı getirir, epizyoyu dikeriz.Epizyo dikişinde estetik dikiş kullanabiliriz.Estetik dikiş yapılmasa bile vajende ciddi bir iz kalmamaktadır.iyileşme sonrasında düzgün dikilen dikişlerde  vajenin sıkılığında çok fazla değişiklik olmaz.

DOĞUMDA VAJENİ KESMEK ZORUNDA MIYIZ ?

Her zaman epizyo yapmak zorunda değiliz.Yine, bu konuda da annenin doğum sürecine uyumu ve ıkınması ,bebeğin çok iri olmaması çok önemli.Az önce bahsettiğim gibi, olgunlaşma dediğimiz yumuşama dönemini yaşamışsanız, vajen de bu etkiden faydalanır ve esner.
Eğer ciddi yırtıklar oluşmayacağına ve bebeğin zorlanmayacağına inanıyorsak kesi yapmamız gerekmeyebiliyor.Zaten epizyoyu ikinci doğumlarınızda nadiren açmak gerekiyor.
Epizyo kullanılmadığında, pelvik taban kaslarının daha kuvvetli kalabileceğini düşünen ekoller de var.Ama ıkınmada güçlük olursa bebeğin çıkışının uzaması ve kalp atışlarının düşmesi istenen bir durum değil.Yani gerekli olursa doğumda  epizyo açılması uygundur.

DOĞUM KESİSİ BAKIMI

Eğer dikişleriniz düzgün atılmışsa doğum sonrası epizyo bakımı için  özel bir uğraşı gerekmez.Bu bölgelerin savunma sisteminin, diğer bölgelerimize göre daha iyi olduğu ve daha hızlı iyileştiği bilinir.Bu yüzden özel bir perine bakımı gerekmeyebilir.Temiz ve kuru bırakmanız genelde yeter.Bu dikişler emilen iplerle atıldığı için epizyonun dikişlerinin alınması gereksizdir.Dikiş alanınızı suyla yıkayabilirsiniz fakat sonrasında muhakkak kurulamalısınız.
Bebeğinde sarılık olması gibi  problemlerle hastanede  yatışın devam ettiği annelerde, bakım biraz daha önemli.Bu durumda  antiseptik sıvılarla 1 hafta kadar pansuman iyi olacaktır.

DOĞUM SONRASI İLAÇLAR

Doğum sonrası reçeteniz muhakkak olur.Bu reçetede ağrı kesiciler, demir ilaçları bazen antibiyotik bulunur.Bu ilaçları kullanmaktan çekinmemelisiniz.Doğum sonrası kullanılan ilaçlar süte az geçen ya da geçmeyen ve sütünüze geçse bile bebeğe zarar vermeyen ilaçlardan seçilir. Doğum sonrası demir ilacı kullanımı  özellikle ilk 3 ayda gereklidir.

DOĞUM SONRASI AKINTI 

Doğumdan  sonra akıntı  40 gün kadar sürer. Lochıa (loşi) denen, hafif mayalı kokulu bir akıntı gelir.Bu akıntı ilk etapta kanlı gelir ama 4-5 gün sonra rengi giderek açılır.Bu akıntı giderek yoğun kanamalı hale gelirse önemlidir.

DOĞUMDAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Doğum sonrası ateş, doğum sonrası parçalı kanamalar, doğum sonrası yoğun kanamalar, yara yerinde şişme ve akıntılar, doğum sonrası göğüs ağrıları, doğum sonrası nefes darlıkları, aşırı halsizlik ve yorgunluklar, aşırı ve giderek artan ağrılarınızın olması, gaz ve dışkı çıkarmada güçlükleriniz varsa, bulantı ve kusmalarınız oluyorsa doğumunuzu gerçekleştiren doktorunuzla görüşmelisiniz.

DOĞUM SONRASI MEME BAKIMI 

Doğumdan sonra meme ucu bakımınız önemlidir.Memenizi kaynamış soğumuş suya batırılmış gazlı bez veya temiz pamukla sildikten sonra önerilen kreminizi sürün.Krem günde en az 3-4 kere sürülmelidir.Kremlerin çoğunda bebek emmeden önce kremi silmek gerekir.Son yıllarda silmeye gerek duymadan kullanılacak kremler de mevcut.Meme ucu çatlamalarından korunmak için geçici olarak silikon meme başlıkları kullanabilirsiniz.
Doğumdan önce meme ucu bakımı iyi olabilir.Son 1 ayda meme ucu bakımı sağlayan kremleri de hazırlık olarak sürebilirsiniz.

DOĞUMDAN SONRA KORSE GİYMEK GEREKLİ Mİ ?

Yaklaşık 10 gün sonra uygun sıkı bir korse giymeye başlayabilirsiniz.Özel medikal bir korse olmasına gerek yoktur, içgiyim mağazalarından alacağınız bir korse de işi görür.Böylece göbek bölgenizde daha çabuk bir toparlanma olur.

DOĞUMDAN SONRA CİNSEL HAYAT

Doğum sonrasındaki ilk ilişki 40 günlük lohusalık dönemi sonrasında olmalıdır.Doğum sonrası gelen akıntı nız zaten 40 gün kadar devam edecektir.Hormonal yapınız nedeniyle ilk ilişkiler ağrılı olabilir.Prolaktin ( süt hormonu )  nedeniyle cinsel isteksizlik ve kuruluk olabilir.Vajen duvarı ince ve travmaya açıktır.Doğum sonrası ağrılı cinsel ilişkiniz devam ederse bu konuda size ilaç desteği verebiliriz.

DOĞUMDAN SONRA GEBELİKTEN KORUNMA

40 gün dolduktan sonra gebelikten korunmalısınız.Süt koruması denen durum 36-40 gün kadar sürer.Doğum sonrası spiral kullanımı ya da sadece progesteron içeren yöntemlerin kullanımı uygun olabilir.

DOĞUM SONRASI HAYAT 

Doğum sonrası genelde ertesi gün taburculuğa hazır olursunuz.
Artık sorumlulukları yoğun bir anne olarak yeni  hayatınıza başlıyorsunuz.Doğuma bağlı yorgunluk ve halsizliklerinizin yanında bebeğe ait sorumluluklarınız da var.Uykusuz geceler sizi bekliyor.Fakat bu süreç giderek keyfi artacak bir süreç olacak.Bebeğinizle beraber siz de büyüyecek ve olgunlaşacaksınız.
Evinizde sizi ve bebeği bekleyen yakınlarınız  bolca olacak.Bu ziyaretler esnasında fazla yorulmamanız iyi olur.Bebek uyuduğunda siz de uyuyun.Uyku en güzel süt getirici yoldur.
Normal doğum sonrası ağır yük kaldırmanızda sakınca yoktur.Evinizde olabildiğince hareketli olun.Normal doğum yaptıysanız aktif spora 2. Ayda başlayabilirsiniz.
DİPNOT: Normal doğum; gebelik süreci bilinen, takipli, sakin yapıda olan , kemik yapısı düzgün değerlendirilmiş bir hanım için iyi bir yöntemdir.
100% БЕЗОПАСНОСТЬ
УВЕДОМЛЕНИЕ О КОНФИДЕНЦИАЛЬНОСТИ
 
Причина вашего обращения в нашу клинику в Анталии и ваша личная информация будут храниться в полной конфиденциальности в рамках ваших законных прав (Положение о правах пациентов Министерства здравоохранения ТР от 01.08.1998, 23420).
Никакая информация о ваших личных данных, болезни и лечении не передается другим людям.